Hongarije (2)

Quinque Ecclesiae, Quinque Basilicae, Fünfkirchen. Van de oorspronkelijke vijf kerken die Pécs zijn naam gaven is weinig meer over, dus er moeten andere redenen zijn geweest om Pécs uit te roepen tot European Capital of Culture in 2010. Samen met Istanbul en Essen welteverstaan. Het motto van Pécs is "De grenzeloze stad". Aardig voor wie uit de Europese Unie komt, maar voor Kroaten - buren nota bene - bestaan grenzen nog wel degelijk. Tussen Koprivnica en Gyékényes loopt de grens, waar geüniformeerde types met zaklantaarns schijnen in de lege ruimtes boven het plafond in de trein. Een Hongaar die een krat Oostenrijks bier mee naar huis neemt, drijft handel. Een Kroaat die een paar flessen Tokaji in zijn koffer heeft, is een smokkelaar. De eerste geeft de economie een zetje, de tweede schaadt de economie, althans volgens de met ons belastinggeld betaalde haters van vrijhandel die zogenaamd weten wat "goed" en "slecht" economisch gedrag is.
Enfin, wie van Zagreb naar Pécs reist, moet in Gyékényes overstappen. Als de trein vertraging heeft en je de overstap mist, zoals ik, sta je om 07.00 's ochtend in Gyékényes, een piepklein grensdorp, en vraag je je af wat je de komende twee uur gaat doen. Een beetje observeren dan maar. Zo leerde ik dat Hongaren erg van worst houden, een glaasje wodka slechts een halve euro kost, sommige mannen om zeven uur al bier drinken, op de fiets naar de supermarkt (waar al die worsten te koop zijn) in Hongarije heel gewoon is, en er nog veel stokoude Škoda's, Trabantjes en Lada's rondrijden.Als je na lang wachten eindelijk in het boemeltje van Gyékényes naar Pécs (ik word gek van zoveel streepjes op de "e") zit, vraag je je af waarom de treinen in zelfs Bulgarije en Servië er beter uitzien en waarom er geen rookverbod is in de trein. Ook vraag je je af wanneer het Hongaarse spoorboekje voor het laatst is herzien, want je stopt bij verlaten, half ingestorte stationnetjes met vreselijke namen waar niemand in- of uitstapt. Wat me verder opviel, was dat de graanvelden in Hongarije zoveel groter zijn dan in Kroatië. Wuivend koren tot aan de horizon, eindeloze akkers. Zijn de Hongaarse boeren zoveel rijker of krijgen de Kroatische boeren last van pleinvrees als hun akker groter is dan een vierkante kilometer?

In Pécs zelf, tenslotte, is van alles te zien. Ik ga dat hier niet opnoemen en zou zeggen: ga er zelf heen, je kunt je er makkelijk een paar dagen vermaken. Ik laat het bij een paar foto's en een goed bedoeld advies aan het gemeentelijk busbedrijf in Pécs. Hang bij het Centraal Station eens een plattegrond met buslijnen en bijbehorende nummers. Je weet wel, zo'n eentje die met gekleurde lijnen de routes laat zien. Reuzehandig als er volgend jaar drommen toeristen op jullie stad afkomen en helemaal niet duur.

7 reacties:

lerhaus said...

Ik had wel een ander idee van Hongarije. Een beter dan wel te verstaan. Blijkbaar zijn de Kroaten er beter aan toe, of... zijn ze minder spaarzaam en kopen liever een BMW en eten de rest van 't jaar boterhammen met confituur. Da's ook een mogelijkheid.
De foto van het interieur van de trein : doet me sterk denken aan de treinen van de belgische Spoorwegen in de jaren zeventig/tachtig. Misschien zijn ze het wel...
Toch één lichtpunt : goedkope schnaps en paraplu's van Bols ;-)

Boris Levalle said...

Boedapest is heel Hongarije niet. Of Kroaten er beter aan toe zijn, durf ik niet te zeggen, maar ik geloof dat je gelijk hebt met je opmerking over de Kroatische spaarzaamheid. Menigeen zit tot aan zijn nek in de schulden. Hongarije is in ieder geval voor de toerist een stuk goedkoper dan Kroatië, maar wat Hongaars gas, water e.d. kost, weet ik niet. Bols heb ik in Zagreb trouwens nog nooit gezien. Hoeft ook niet - de rakija hier is beter.

Meryam said...

hallo, dat is een mooi artikel met errug veel foto's. Ik ben terug van 2 weken vacantie (Vlie) en heb daar 1 keer gecheckt op deze site maar toen stond er nog niets nieuws.

Nu ga ik het weer fijn bijhouden om de smaak voor volgend jaar te pakken te krijgen/vast te houden.

Ik ben geen kenner van de Kroatische ziel maar heb wel gehoord en gelezen dat veel mannen een auto erg belangrijk vinden en daarvoor desnoods wel schulden willen maken, ja.

Ik loop achter met Kroatisch nieuws, heb op vacantie alleen de AOW etc meegemaakt - daar was niet aan te ontkomen.

Boris Levalle said...

Goed dat je terug bent. Ik hoop dat het weer meezat :-)
De laatste tijd komt er minder van bloggen. Veel spectaculairs in er hier de afgelopen weken ook niet gebeurd.
Als je het Kroatische nieuws in het Engels wilt lezen, kan ik je Javno aanbevelen. De Engelse teksten zijn soms een beetje krom. Correcter maar veel bescheidener is omvang is http://daily.tportal.hr/

Auto's zijn erg belangrijk voor Kroaten. Liever een mooie bak voor de deur dan de gevel van je huis na een halve eeuw verwaarlozing verven.

Meryam said...

half goed, half slecht. In de 2de week heb ik de Broers Karamazov (nieuwe vertaling) uitgelezen.

Dank voor de tip.

De buitenkant van het huis geldt voor veel mensen in Zuid-Europa... kan ook wel schilderachtig zijn. Maar schulden maken voor een mooie auto begrijp ik niet zo: macho? als ie maar rijdt, toch?

Boris Levalle said...

Dat is de logica van sommige mannen, Meryam. Je maakt schulden, maar kijk eens wat je daarvoor terugkrijgt: een blonde, hooggehakte stoot, en de afgunst van mannen natuurlijk. Daar doen sommigen het voor. Ik heb zelf geen auto, dus mij is het vreemd...

Meryam said...

aha, een dombo ;-)
dat soort mannen is voor mij volkomen oninteressant.
Maar ik voor hen ook, want ik ben geen blonde naaldhak-stoot.
Iedereen gelukkig!
Jammer dat Beppe dit niet kan lezen. Ik vind dit wel iets voor een Italiaan.