Voetbal

"De Engelsen missen iets," zei de Kroatische bondscoach Slaven Bilić aan de vooravond van de WK-kwalificatiewedstrijd Engeland-Kroatië. Wat dat "iets" is, zullen we nooit weten, want Engeland vernederde Kroatië met 5-1. "Het grootste voetbalverlies uit onze geschiedenis," zei een wanhopige commentator. Schrale troost dat die geschiedenis pas in 1993 begon. De ironie is nu dat als Kroatië nog naar Zuid-Afrika wil, het moet juichen voor Engeland. Alleen als de Engelsen Oekraïne verslaan, heeft Kroatië een redelijke kans tweede te worden in de groep en zich te plaatsen voor de playoffs.
Voorafgaand aan de wedstrijd brak er een ware mediaoorlog uit tussen Kroatië en Engeland. Kroaten geloofden dat sommige van hun spelers (uitkomend in de Premier League) met opzet keihard werden aangepakt in de Engelse voetbalcompetitie, zodat ze voor Engeland-Kroatië geblesseerd zouden raken. Op hun beurt meldden de Britse tabloids dat duizenden Kroatische nazi's op weg waren naar Londen. Dit artikel in The Sun laat weinig aan de verbeelding over.
Veel voetballiefhebbers uit de Lage Landen zullen de komende maanden het Kroatische clubvoetbal in de gaten houden. Ajax, Anderlecht en Dinamo Zagreb zijn namelijk ingedeeld in dezelfde groep van de Europa League. Op 17 september wordt de eerste ronde gespeeld en komt Anderlecht op bezoek in Zagreb.
Twee jaar geleden was ik bij Dinamo Zagreb-Ajax. Van die wedstrijd herinner ik me vooral het intense gevoel van verveling (één klutsgoal van Ajax) en het fanatisme van de Dinoma-aanhang, die beter bekend staat als Bad Blue Boys. Mijn verslag van destijds is hier te lezen. Op 5 november is Ajax te gast en ik denk dat ik voor die wedstrijd naar het stadion Maksimir ga. Als het er dan nog is, want het verkeert in zo'n slechte staat dat de UEFA volgend jaar waarschijnlijk geen vergunning verleent voor het spelen van Europese wedstrijden.

10 reacties:

Meryam said...

Nou dat klinkt niet gezellig, nog los van het feit dat ik NIETS met voetbal heb (wat is een klutsgoal??).
Gisteren was een programma op de Ned. TV (NieuwLlink, helaas niet terug te vinden op uitzending gemist) over de grotere persvrijgeid die sinds enkele jaren in Kroatie is, maar die niet wordt benut. Volgend een journalist is er meer belangstelling voor losse schandaaltjes, dan voor een consequente logische lijn in de politiek en een eventueel publiek debat daarover.
Ik lees je stukjes met plezier, vreemd dat er zo weinig reaties komen.
Ik heb Vecernji HR in mijn favorieten gezet, o.a. om de taal te oefenen.

beppe said...

It's not fair writing in Arab mates! :P

Boris Levalle said...

I believe you do precisely the same on your blog :-) Anyway, just another good reason to learn Dutch.

Boris Levalle said...

Een klutsgoal is, als ik het wel heb, een onoverzichtelijke goal - veel benen, veel geschop, een ricocherende bal in het strafschopgebied en dan opeens een doelpunt. Het tegenovergestelde van een verwoestende uithaal vanaf 30 meter. Zoiets.
Spijtig dat die uitzending niet online te zien is. Ik kan het alleen maar eens zijn met het oordeel over de Kroatische pers. De kranten houden het stuk voor stuk tussen het Algemeen Dagblad en de Telegraaf. Ik had onlangs een Večernji in handen die niet eens een buitenlandpagina had...
Nou zijn er hier wel veel meer schandalen dan in Nederland, maar laat er dan tenminste één krant zijn die daar niet van leeft. Maar ja, die bestaat dus niet.
Dat er niet meer gereageerd wordt, vind ik zelf ook jammer. Ik denk dat dat komt door het schreeuwende gebrek aan belangstelling voor Kroatië in Nederland/Vlaanderen (ik moet de regelmatige bezoekers uit België natuurlijk te vriend houden). Daarnaast zijn mijn stukjes waarschijnlijk niet interessant genoeg of slecht geschreven. Ik weet het niet. Enfin, ik houd de moed erin. Het is extra hartverwarmend om te lezen dat mijn stukjes je bevallen.

Meryam said...

Scusi Beppe, I can't write in Italian. And you didn't miss much: I was just complaining...;-)I'll do better next time. Don't you learn Dutch!

Boris, er gaat een (voetbal)wereld voor me open.
Eén van de journalisten zei bitter dat hij alleen maar mocht scgrijven over grote of kleine tieten (ik citeer. Kijk, dit kan Beppe mooi niet lezen ;-) Meestal gaan mannen dan grinniken, maar nu werd er door de andere journalisten alleen instemmend gegromd.
Ik geloof niet dat het aan je schrijfstijl ligt. Niets mis mee, en vaak mooie foto's. Het leeft hier gewoon niet, nee. Nederlanders die naar Kroatie gaan gaan grotendeels voor het klimaat en het strand en een dagje Dubrovnik. Nu overdrijf ik een beetje, maar niet veel. Kaplan schreef (weliswaar in 1989) dat als hij naar mensen in Amerika belde dat hij ergens op de Balkan zat, ze vaak dachten dat hij de Baltische staten bedoelde.

Misschien prikkelt dit laatste sommige lezers wel, dus hoppa in het Engels:
Kaplan wrote in 1989 to people in the USA that he was travelling through the Balkan and they didn't have a clue! They thought he was in one of the Baltic states...

Boris Levalle said...

Beppe weet niet wat-ie mist :-)
Ik begreep niet helemaal wat je precies bedoelde met "Eén van de journalisten zei bitter dat hij alleen maar mocht scgrijven over grote of kleine tieten". Was dat een bijeenkomst van journalisten waar geklaagd werd over het beroerde niveau van de pers? Misschien is er een stukje van je commentaar weggevallen.
't Zou me niet verbazen als Kaplan Bush junior aan de lijn had. Die wist tijdens een officieel bezoek niet meer of hij nou in Slovenië of in Slowakije was... Anderzijds: ik weet bar weinig van Afrika en zou moeite hebben Gabon op de kaart aan te wijzen. Wat een Afrika-correspondent waarschijnlijk heel dom vindt.

beppe said...

Goedemorgen!
Het is koud!
Forza Ajax!!
;)

Meryam said...

Een Nederlandse journalist ging praten in Zagreb over de toekomstige economische verandering in m.n. de scheepsbouw, dit met het oog op toetreding tot de EU. De uitspraak over politieke belangstelling bij journalisten en lezers kwam van een belangrijke journaliste in -volgens haar- de enige redelijke krant in Zagreb.
Later ging de Nederlander praten met lui van de scheepswerf en bleek dat het allemaal voor geen meter liep en dat ze gewend waren aan staatssteun, niet aan vrije markt.
En daarna ging hij op een pleintje praten met enkele journalisten van minstens twee kranten (eentje van hen was kandidaat voor burgemeester als ik me goed herinner) en toen werd er gezegd dat ze best wat zinnigs wilden en konden schrijven maar dat de lezers alleen geinteresseerd waren in etc. Dus de bal ging lekker rond. Het leek wel voetbal ;-)

Jij bent ook geen president...

buona sera, Beppe!
Io deteste football.

What do you want to talk about?
You are a lawyer, aren't you?
I think immediately of Carlo Ponti

ja studiram hrvatski jezik. Ja malo razimijem. Probaj! Sve bolje talijanski ;-)

beppe said...

unfortunately I'm a lawyer (the worst kind of human possible ;)
mmh you mean carla del ponte?
Vise volim hrvatski jezik nego talijanski :)
Nadam se da ponadjem vrijeme sljedeceg leta da dodjem u hr i pohadjam skolu jezika ondje..
Kad cu savrseno pricati na hrvatskom zasto ne poceti sa nizozemskom? :P

Meryam said...

I didn't say that...;-)

oy, sorry, I was really mixed up, I meant Paolo Conte. I am now typing while listening to his Boogie, every time a delight! Do you know him? He is a lawyer in Milano as well as a jazz-pianist/singer.
see for a loud version:
http://www.youtube.com/watch?v=V0god8FQhWE
But now we are far from the subject. Maybe Boris can write an article about jazz in Croatia (hint, Boris)

Uf, ja mogu samo naruciti kavu, i kupiti kiseli krastavac i sirevi u ducanu (tecaj 10)...

But I understand you. Why learn Dutch? it's difficult and not beautiful. I'd rather recommend a cursus to play the piano ;-)